Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Λ Ε Υ Κ Ο ΓΡΑΜΜΑ... (7)


ΦΑΝΤΑΣΙΑ – TANGO DE GRECIA
Καταλάβαινε ότι ξεπερνάει τα όρια. Ότι βγαίνει από την πραγματικότητα της ζωής. Η φαντασία του οργίαζε.
 «Μα, τι είναι πραγματικότητα της ζωής;» αναρωτήθηκε. «Μπορεί κανείς αυτό που λένε «ζωή» να το φυλακίσει μέσα στα στεγανά όρια των πέντε αισθήσεων; Γιατί όλοι οι αληθινοί και σπουδαίοι στοχαστές την χαρακτηρίζουν μυστήριο; Διότι προφανώς έχει τέτοιο βάθος, που οι αισθήσεις μόνες αδυνατούν να προσδιορίσουν. Θυμήθηκε αυτό που κάπου είχε διαβάσει: ποιος μπορεί να ορίσει τι είναι ένα μυρμήγκι; Μπορεί ίσως να το περιγράψει, να δει την κίνησή του, αλλά πέραν τούτου… ουδέν - το βάθος του νοήματός του πάντοτε θα του  διαφεύγει!
Άρα, η φαντασία είναι βασικό κομμάτι της ζωής.  Ή, καλύτερα: όχι βασικό, αλλά το κύριο και σπουδαιότερο κομμάτι της ζωής. Να μη νιώθει ενοχές λοιπόν που βλέπει και «οραματίζεται» τον χορό της φύσης μέσα από την ύπαρξη της κόρης του.
Βρισκόταν σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας. «Κοίταξε», μονολόγησε, «πώς αυτό το πλασματάκι μου δίνει τέτοια ενέργεια. Πώς με παρακινεί να βλέπω πέρα από τα… φαινόμενα».
Και τότε αισθάνθηκε πως υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι μέσα του, αλλά τα αγνοεί. Ένα ραβδάκι χρειάζεται μόνον, ένα «μαγικό ραβδάκι» ίσως, για να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα κρυμμένα του και να γίνει πιο πλατύς στην ψυχή από ό,τι ήταν πριν.
Για κείνον, το ραβδάκι ήταν η θέρμη της αγάπης του για την κορούλα του. Ή μήπως δεν ήταν μόνον για κείνον;  Στοχάστηκε: μήπως όταν αγαπάμε, βαθιά και αληθινά -  όπως αυτό που νιώθω με το παιδάκι μου, ή όπως νιώθει ίσως ο ερωτευμένος που χορεύει με πάθος ένα τανγκό με την αγαπημένη του - πατάμε σε σκαλί που μας πηγαίνει  ψηλότερα; Που μας ανοίγει τα μάτια για να δούμε λίγο από το μεγαλείο αυτού που είμαστε ως άνθρωποι; Οπότε, αυτό που θέλω να γράψω στη λευκή ακόμη σελίδα, μήπως είναι μικρότερο από την πραγματικότητα;
Η φαντασία του τον έκανε να δει τον εαυτό του να χορεύει ένα… τανγκό. «TΆNGO DE GRECIA», σκέφτηκε κι έσπευσε να μοιραστεί τη σκέψη του με την αγαπημένη του.
 -Μουσικό άλμπουμ: Στέφανου Δορμπαράκη  ''λευκό γράμμα'' (Tango de Grecia)  [Δεκέμβριος 2016]