Α. ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
1. Σοκαρίστηκε η παγκόσμια κοινή γνώμη από ολιγόλεπτο βίντεο, στο οποίο καταγράφηκε, σε μία πολυσύχναστη αγορά της Κίνας, ένα συγκλονιστικό γεγονός: ένα δίχρονο νήπιο, ξεφεύγοντας προφανώς από την επιτήρηση των γονιών του, βγαίνει στον δρόμο. Οδηγός διερχόμενου φορτηγού, κινούμενου με πολύ μικρή ταχύτητα, συνεπώς με δυνατότητα ανακοπής του, αδιαφορεί για το παιδάκι και το κτυπά. Όχι μόνο δεν σταματά, αλλά συνεχίζει την οδήγηση, με αποτέλεσμα να το πατήσει και με τις πίσω ρόδες του αυτοκινήτου. Το νήπιο κείτεται ξαπλωμένο στο δρόμο ακίνητο, ενώ διέρχονται άλλα αυτοκίνητα – κάποιο το πατά και πάλι – και μηχανάκια, που απλώς το προσπερνούν, όπως και πεζοί, οι οποίοι ούτε στρέφουν το βλέμμα τους να το δουν, μέχρις ότου κάποια κυρία το πιάνει και το τραβά από τα πόδια, για να το πάει λίγο στην άκρη. Το νήπιο τελικώς θα βρεθεί στο νοσοκομείο, όπου εκεί αφήνει και την τελευταία πνοή του.
2. Μερικές κυρίες σε απογευματινή εκπομπή συζητούν με γνωστή παρουσιάστρια, η οποία έχει δεχθεί γράμμα μίας μητέρας, που η κόρη της, δεκαοκτώ χρονών, έμεινε έγκυος από έναν επίσης δεκαοκτάχρονο. Θέμα της συζήτησης: να κρατήσει η νεαρή κόρη το παιδί ή να κάνει έκτρωση; Δηλαδή να το σκοτώσει; Ακούγονται οι γνώμες: δύο από τις τέσσερις καλεσμένες παίρνουν θέση κατά της έκτρωσης: πρόκειται για φόνο, λένε, είναι θέμα συνείδησης, θα πρέπει λοιπόν να αναλάβουν η μάνα και η έγκυος κόρη το κόστος της γέννησης και της ανατροφής του παιδιού. Η μία μάλιστα από τις δύο, η κ. Σοφία Βόσσου, γνωστή μουσικός και τραγουδίστρια, προβαίνει – προς τιμή της – και σε ομολογία πίστεως: «είμαι χριστιανή και γι’ αυτό δεν δέχομαι με κανένα τρόπο να σκοτωθεί το παιδί». Οι άλλες κυρίες, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για φόνο – συνεπώς έχοντας ξεπεράσει το παλιομοδίτικο επιχείρημα περί της αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας, σαν το κυοφορούμενο να είναι «εξάρτημα» της μάνας - προτείνουν ακριβώς αυτό: τον φόνο, με το παιδαγωγικό επιχείρημα ότι η νεαρή κοπέλα δεν είναι έτοιμη ακόμη λόγω της ηλικίας της να γίνει μητέρα. Η με μεγάλη άνεση και ευκολία πρόταση φόνου – έκτρωσης είναι και η πρόταση της γνωστής υπευθύνου της εκπομπής, με κάποιες παιδαγωγικές αυτονόητες συμπληρωματικές προτάσεις της.
Β. Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ
- Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε μία εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία απέναντι σ’ ένα νήπιο. Στη δεύτερη, έχουμε μία εκ προμελέτης πρόταση φόνου ενός παιδιού, έστω και κυοφορούμενου – δεν είναι λιγότερο άνθρωπος ένα έμβρυο: είναι σε εξέλιξη άνθρωπος, όπως ένα νήπιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί - πρόταση λοιπόν από μητέρες!!! παιδιών.
- Στην πρώτη περίπτωση, η εγκληματική ενέργεια συνέβη σε πολυσύχναστη αγορά, που ίσως λόγω της όλης ταραχής και του θορύβου μπορεί να έχει και κάποια «ελαφρυντικά», και καταγράφηκε από βιντεοκάμερες που έτυχε να υπάρχουν εκεί. Στη δεύτερη, η πρόταση φόνου γίνεται σε τραπέζι τηλεοπτικού πάνελ, με σταυροπόδι και καφέ, που καταγράφεται από κάμερες προς ψυχαγωγική και παιδαγωγική τηλεθέαση: η εκπομπή θέλει να ψυχαγωγεί, να προτείνει, να διαπαιδαγωγεί, να διαμορφώνει συνειδήσεις.
Γ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Ποιο από τα παραπάνω δύο περιστατικά είναι το πιο φρικιαστικό και κτηνώδες; Ο φόνος, έστω από εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία, ή ο φόνος εκ προμελέτης;
Δ. ΤΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟ
1. Οι θέσεις των δύο γυναικών που σαφώς κατεδίκασαν την έκτρωση.
2. Στην πρόταση φόνου της γνωστής εκπομπής – που δεν ξέρουμε «αν αξίζει κανείς να τη βλέπει» – έχουμε πρόταση και όχι γεγονός.
Ε. Η ΕΥΧΗ ΜΑΣ
Μακάρι η κυρία με την έγκυο κόρη να συμβουλευτούν πριν κάνουν οτιδήποτε, τη συνείδησή τους. Και πάνω από όλα∙ ας θέσουν το απλό ερώτημα στον εαυτό τους: ποιο άραγε να είναι επί του προκειμένου το θέλημα του Θεού; Τι θα έλεγε ο Θεός;