Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

ΔΡΑΣΚΕΛΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.. (69)


Όλες οι αντιπαλότητες που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού ανάμεσα στους ανθρώπους, γνωστούς ή αγνώστους, φίλους ή εχθρούς, θρησκευόμενους ή όχι, μας οδηγεί στο να θυμόμαστε πολύ έντονα την επισήμανση του οσίου Παϊσίου του αγιορείτου:  ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με το περιεχόμενο της καρδιάς του. Ανάλογα με το «έχει» του πυροβολεί ή αγκαλιάζει. Όπως συνήθως το έλεγε: «να γίνεις εργοστάσιο καλών λογισμών». Για να διευκρινίσει· και χρυσάφι να σου δώσουν, αν μέσα σου είσαι κακότροπος, χρυσές σφαίρες θα ρίχνεις κατά των άλλων· αν είσαι καλοπροαίρετος και καλλιεργείς καλούς λογισμούς, και το σίδερο και το όποιο «κακό» υλικό θα το βλέπεις με καλό μάτι και θα το κάνεις βάλσαμο για τις ψυχές των ανθρώπων.
 Την ίδια αλήθεια την έλεγε χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα της μύγας και της μέλισσας: «Η μύγα και σε τόπο που έχει παντού λουλούδια, τελικά θα βρει την ακαθαρσία να σταθεί· η μέλισσα και σε τόπο που είναι γεμάτος από ακαθαρσίες, αλλά έχει και κάποιο λουλούδι, στο λουλούδι θα σταθεί».
Δεν το βλέπουμε στις ημέρες μας εντονότατα με το θέμα του κορονοϊού; Ό,τι και να πει κάποιος, ό,τι πρόταση κι αν κάνει, ακόμη και την πιο καλή και δίκαιη, θα υπάρξουν αμέσως οι «μύγες»: θα ψέξουν και θα κατηγορήσουν. Πόσο ευχόμαστε να πληθυνθούν οι μέλισσες!