Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ Ι. Μ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δεν είναι πολύς καιρός (22 Ιανουαρίου 2022) που είχαμε κάνει μία μικρή παρουσίαση δύο εξαιρετικών βιβλίων που εξέδωσε το γνωστό και φιλόξενο μοναστήρι του Αναστάντος Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Το πρώτο, με συγγραφέα τον καθηγούμενο της Μονής και ιεροκήρυκα της ίδιας Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Μεθόδιο Κρητικό, με τίτλο: «Τι θέλει ο Θεός από εμάς;» και υπότιτλο «Οι δέκα εντολές»˙ το δεύτερο, με συγγραφέα τον αδελφό της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Μελέτιο Κατσουρό, ιατρό, θεολόγο, ζωγράφο και αγιογράφο, με τίτλο: «Βάζε ξύλα στη φωτιά» και υπότιτλο «Καταρτίζοντας ένα πνευματικό καθημερινό πρόγραμμα». Κι είχαμε πει τότε πόσο πράγματι οι γραφές και των δύο αποτελούν σημαντικό βοήθημα στην πνευματική προαγωγή του κάθε εν επιγνώσει χριστιανού, για τον λόγο ότι και τα δύο γράφτηκαν με σοφία και φωτισμό Θεού.

Τώρα ήρθαν στα χέρια μας και τα δύο επόμενα βιβλία των εκδόσεων του Ιερού Ησυχαστηρίου. Και πάλι το πρώτο, του αγίου καθηγουμένου π. Μεθοδίου, με ίδιο τίτλο: «Τι θέλει ο Θεός από εμάς;» αλλά με υπότιτλο αυτήν τη φορά «Η επί του Όρους ομιλία»˙ το δε δεύτερο, του π. Μελετίου με τίτλο «Εγώ είμαι του Θεού» και υπότιτλο: «Μία σύντομη ματιά στα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της Γενέσεως». Είναι περιττό βεβαίως να πούμε ότι και τα δύο νέα αυτά βιβλία στοιχούν στην ίδια γραμμή των προηγουμένων, δηλαδή καταγράφουν με αταλάντευτο τρόπο το θέλημα του Θεού όπως αυτό φανερώθηκε και μέσα στην Αγία Γραφή αλλά και στη λοιπή θεόπνευστη παράδοση της Εκκλησίας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο καθηγούμενος και ο αδελφός της Μονής προσφέρουν στέρεα τροφή στον αναγνώστη τους, έστω και με απλουστευμένο τρόπο λόγω της ποιμαντικής συνειδήσεώς τους, γιατί μας εισάγουν κατευθείαν εκεί που είναι η πηγή: η Αγία Γραφή. Κι ό,τι άλλο πέραν της Γραφής καταγράφουν, είτε από τους Πατέρες είτε και από την ανθρώπινη σκέψη, είναι απολύτως συντονισμένο με Αυτήν. Είναι γνωστή μάλιστα η ευαισθησία του π. Μεθοδίου, και από τα κηρύγματά του αλλά και από τις μακροχρόνιες εκπομπές του στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, στα θέματα της Γραφής – πάντοτε η πηγή του είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη. Και του είμαστε από την άποψη αυτή ευγνώμονες. Διότι η καρδιά μας αναπαύεται στα λόγια του και στις γραφές του – τον λόγο του Θεού αναπνέουμε μ’ αυτά που λέει και γράφει και από αυτόν τον λόγο τρεφόμαστε. Οπότε είμαστε βέβαιοι ότι, για να θυμηθούμε σκέψη του μεγάλου οσίου της εποχής μας Σωφρονίου του Αθωνίτου, ο λόγος και αυτού «μένει εις τον αιώνα».

Η μεθοδική ανάλυση των θεμάτων, η απόλυτη σαφήνεια, η παραστατικότητα και εποπτικότητα, ο συγχρονισμός με την εποχή μας, μαζί και με το καλαίσθητο της έκδοσης, καθιστούν τα βιβλία πράγματι οδό προς σωτηρία και αγιασμό του ανθρώπου, όπως με πολύ εύστοχο και άμεσο τρόπο σημειώνει και ο Σεβασμιώτατος άγιος Πειραιώς κ. Σεραφείμ στον πρόλογο του βιβίου του π. Μεθοδίου. Η μελέτη τους γι’ αυτό συνιστά ισχυρή ώθηση προς τα εμπρός και παρηγοριά ξεχωριστή στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε.